Contact

Trainingsschema Bodybuilding

Trainingsschema's voor bodybuilding heb je in allerlei soorten en maten. Een trainingsschema kan diverse doeleinden hebben als: Massa, Bulk of conditie. Zodoende is er 'geen beste methode'. Wel kunnen bepaalde schema's uitkomsten bieden in datgene wat jíj wilt bereiken

Duur van een trainingsschema

Een bodybuilding trainingsschema heeft doorgaans een duur van 6 tot 8 weken. Dit omdat je spiergroepen na een bepaalde tijd opnieuw geprikkeld moeten worden en bovendien even rust verdienen. Met een gemiddelde trainingsduur van 90 minuten en 4 trainingen per week is dit overigens best begrijpelijk. Kenmerkend aan een schema is een weekoverzicht met daarin de dagen dat je zult gaan sporten. Belangrijk is een duidelijke weergave van de te trainen spiergroep en de daarvoor bestemde oefeningen, materialen et cetera.

Voorbeeld:

Maandag Borst en TricepsOefening Sets Herhalingen Opmerkingen

Oefening Sets Herhalingen Opmerkingen
Dumbbell bench press 4 8-10 -
Incline bench press 3 8 -
Decline Dumbbell press 3 12 -
Pec Deck 3 12 -
Incline Dumbbell tricep extension 3 10 -
Single arm countdowns 3 12 -

 

Voeding en supplementen

Een terugkerend en uiterst belangrijk element is voeding. Het opstellen van een voedingsschema naast je bodybuild trainingsschema is dan ook echt aan te raden. Hoe beter de voeding afgestemd is hoe sneller je spieren goed zullen herstellen. Met een goed voedingsschema haal je het meest uit je trainingen. Je kunt je voedingsschema eventueel aanvullen met supplementen als pre-workout of diverse shakes.

Bodybuilding trainingsschema voor beginners

Bodybuilding is voor iedereen. Dus zelfs als je nog nooit in een sportschool bent geweest zijn er schema's beschikbaar die je helpen op je weg naar het worden van een bodybuilder.

De basis

Er zijn bepaalde effecten die voor zowel beginners als ervaren bodybuilders gelden. Zo is het nemen van rust en het hanteren van een goede voeding essentieel voor de groei van je spieren.

Als je je lichaam op een zo'n goed mogelijke manier wilt bouwen zul je gebruik moeten maken van de beste oefeningen. De meest effectieve oefeningen zijn compound oefeningen en oefeningen die je uitvoert middels je eigen lichaamsgewicht. Wanneer je gaat beginnen met krachttrainingen worden met name oefeningen met toestellen aangeraden. Middels range of motion wordt de kans op een foute uitvoering en blessures kleiner. Voordat je echt omhoog gaat in gewichten is het van belang dat je de uitvoering van de oefening goed beheerst.

It's a lifestyle

Bodybuilding is niet alleen een manier van trainen, maar ook van leven. Veranderingen op het gebied van voeding en training zullen dan ook niet van korte duur zijn. Wanneer je echt resultaat wilt boeken zul je moeten beschikken over doorzettingsvermogen. Je zult je trainingen en voeding echt als een lifestyle moeten gaan zien.

Heb je tips voor bodybuilding trainingsschema's voor beginners? Neem dan hier contact met ons op!

Terug naar overzicht